Bolest modernog doba koja nije zaobišla Hrvatsku - IBS
Sindrom iritabilnog crijeva (IBS) ili nervoznih crijeva je bolest modernog doba koja zahvaća više od 15 % svjetske populacije, vrlo često obolijevaju žene, a najčešće se javlja u kasnoj adolescenciji te u 40-tim godinama života sa simptomima kao što su bol i nelagoda u abdomenu, nadutost, poremećaji u ritmu stolice ili kombinacija svega navedenog

Što je sindrom nervoznih crijeva?

Sindrom iritabilnog crijeva (IBS) jedan je od najčešćih gastrointestinalnih poremećaja koji spada u skupinu funkcionalnih poremećaja probavnog sustava, a podrazumijeva funkcionalni zatvor, ili zatvor u kombinaciji s dijarejom, nadutost, grčeve i bolove. Od ovog sindroma boluje oko 15% svjetske populacije, a najčešće se javlja u kasnoj adolescenciji te u 40-tim godinama života te kod ženske populacije.

Što uzrokuje sindrom nervoznih crijeva?

Današnja prehrana jako je bogata ugljikohidratima, šećerima i prerađenom hranom. S druge strane prehrana nam je često siromašna probavljivim vlaknima, dosta se primjenjuju antibiotici, kontracepcijske pilule i nesteroidni protuupalni lijekovi, kronični stres i kronična infekcija također također utječu na našu probavu. Današnji "moderni" način života može dovesti do disbioze, odnosno do promjene normalne ravnoteže bakterijske mikrobiote. Poremećaj crijevne mikrobiote tj. disbioza povezana je s bolestima poput upalnih bolesti crijeva, sindromom iritabilnog kolona, nekim karcinomima te s bolestima kao što su nealkoholna masna bolest jetre, astma, psorijaza, dijabetes tipa 1, depresija, debljina i metabolički sindrom i mnogim drugim.

Kako prepoznati simptome

Simptomi iritabilnog crijeva su bol i nelagoda u abdomenu, nadutost, poremećaji u ritmu stolice ili kombinacija svega navedenog u trajanju od tri mjeseca.
Postoje četiri podtipa SIC-a obzirom na poremećaj u ritmu i izgledu stolice:

1. SIC s konstipacijom (SIC-C)
2. SIC s proljevom (SIC-D)
3. Miješani SIC (SIC-M)
4. Neodređeni SIC (SIC-U)

Ukoliko postoji neki od simptoma svakako se javite svom ljekarniku ili liječniku, a za početak možete ispuniti IBS Test kojim ćete vidjeti koliko su vaši simptomi ozbiljni.


Prehrana je ključna

Prehrana je individualna stvar kod svakog bolesnika, no generalno treba izbjegavati slatkiše, mliječne proizvode, žitarice, kavu, hranu koja sadrži gluten, te paziti da se generalno ne unose namirnice koje uzrokuju nelagodu u probavnom sustavu. U novije vrijeme se preporučuje i tzv. "low FODMAP" dijeta kao jedan od načina smanjenja simptoma nervoznih crijeva.

Liječenje simptoma

Terapijski pristup ovoj bolesti je individualan. Važno je objasniti pacijentu da prepozna određene čimbenike koji pogoršavaju njegovo stanje, kao što su neadekvatna prehrana i stresne situacije. Od farmakoloških pripravaka za pomoć ovim pacijentima najčešće se koriste se spazmolitici, prokinetici, antiaferentni lijekovi te antidepresivi. Prema rezultatima studija provedenih posljednjih desetljeća u terapijama se koriste i prirodna rješenja kao što su probiotici.

Postoji li prirodno rješenje za grčeve, nadutost, plinove i bolove u trbuhu?

Kada govorimo o smanjivanju simptoma nervoznih crijeva vrlo je bitno poraditi na zdravom načinu života, u smislu zdrave prehrane, kontrole razine stresa i fizičkog kretanja. No, danas su probiotički proizvodi postali nezamjenjivi u tretmanu velikog broja bolesti pa se tako pokazalo da probiotičke kulture blagotvorno djeluju na crijevnu floru.
To nas ne iznenađuje ako razmišljamo o tome da je poremećaj crijevne mikrobiote jedan od bitnih uzročnika nervoznih crijeva. Stoga, u kontekstu primjene probiotika brojna istraživanja su pokazala da Lactobacillus plantarum 299v povoljno djeluje na liječenje i ublažavanje simptoma IBS-a odnosno na značajno smanjenje napuhanosti, učestalosti i jačine bolova, te na normalizaciju frekvencije stolice, a time i na kvalitetu života.

L.plantarum 299v aktivni je sastojak Flobian® kapsula. Zahvaljujući posebnoj @TECH tehnologiji, Flobian® djeluje učinkovito tijekom čitavog roka upotrebe, garantirajući da će svaka kapsula pružiti maksimalnu korist vašem probavnom sustavu.
Vratite ravnotežu u svoj probavni sustav uz pomoć Flobian® kapsula. Posjetite www.probiotic.hr i saznajte više o ovom prirodnom rješenju koje pruža dugoročno olakšanje.

Naše proizvode možete pronaći u svim ljekarnama ili specijaliziranim prodavaonicama, kao i na web shopu www.abela.hr. Više informacija potražite na www.probiotic.hr.